Podjadanie niezdrowych smakołyków, takich jak ciasteczka i ciasta, może zniweczyć korzyści płynące ze zdrowego odżywiania się podczas posiłków.
Smaczne przekąski, takie jak chipsy, ciasta i ciasteczka, mogą pomóc wypełnić luki między posiłkami, ale nowe badania pokazują, że osłabiają korzyści płynące ze spożywania zdrowych posiłków.
Naukowcy twierdzą, że około jedna czwarta osób dbających o zdrowe posiłki traci korzyści, jedząc niezdrowe przekąski.
Publikując swoje odkrycia w European Journal of Nutrition, ostrzegają, że niezdrowe przekąski zwiększają ryzyko udaru i chorób układu krążenia.
Naukowcy ze School of Life Course & Population Sciences oraz ZOE, która stoi za największym na świecie programem badań żywieniowych, przyjrzeli się zwyczajom 854 osób dotyczącym przekąsek.
Wyniki pokazują, że około jedna czwarta spożycia energii w Wielkiej Brytanii pochodzi z przekąsek, takich jak batony zbożowe, ciasta i owoce, przy czym przeciętny smakosz zjada 2,28 przekąsek dziennie.
Około połowa uczestników stwierdziła, że nie dopasowuje przekąsek do głównych posiłków pod względem zdrowotnym, co – jak ostrzegają naukowcy – może mieć negatywny wpływ na parametry zdrowotne, w tym na poziom cukru we krwi i poziom tłuszczu.
Zdrowe dania główne i słodkie przekąski
Ponad jedna czwarta (26 procent) uczestników stwierdziła, że jadła zdrowe posiłki główne, ale przekąski niskiej jakości, takie jak żywność wysoko przetworzona i słodkie smakołyki.
Te niezdrowe przekąski są powiązane z wyższym BMI i wyższym poziomem tłuszczu, które są powiązane z chorobami metabolicznymi, takimi jak udar, choroby układu krążenia i otyłość.
„Biorąc pod uwagę, że 95 procent z nas spożywa przekąski i że prawie jedna czwarta naszych kalorii pochodzi z przekąsek, zamiana niezdrowych przekąsek, takich jak ciasteczka, chipsy i ciasta, na zdrowe przekąski, takie jak owoce i orzechy, jest naprawdę prostym sposobem na poprawę zdrowia” – mówi. Doktor Sarah Berry z King’s College w Londynie i główny naukowiec w ZOE.
Naukowcy twierdzą, że przekąski nie są same w sobie niezdrowe, pod warunkiem, że są zdrowe. Ci, którzy jedli wysokiej jakości przekąski, takie jak orzechy i świeże owoce, częściej utrzymywali prawidłową wagę, lepsze zdrowie metaboliczne i zmniejszony poziom głodu.
Najpopularniejszymi przekąskami, które uczestnicy deklarowali, były ciasteczka, owoce, orzechy i nasiona, ser, ciasta, ciasta, muesli i batoniki zbożowe.
„Badanie to stanowi wkład w istniejącą literaturę wskazującą, że jakość żywności jest czynnikiem wpływającym na pozytywne skutki zdrowotne żywności. Najlepszym sposobem na poprawę zdrowia jest zapewnienie zbilansowanej diety składającej się z owoców, warzyw, białka i roślin strączkowych” – powiedziała dr Kate Bermingham z King’s College London i starszy naukowiec w ZOE.
Naukowcy dodali, że pora spożywania przekąsek może mieć wpływ na zdrowie, a analiza wykazała, że podjadanie po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi markerami krwi.