Ze względu na spadek produkcji włoskiego wina w 2023 r. Francja stanie się wiodącym producentem wina na świecie.
Pierwsze szacunki pokazują, że Francja powinna odzyskać czołowe miejsce na światowym podium w dziedzinie produkcji wina, wyprzedzając Włochy, które według ekspertów miały w zeszłym roku mniejsze zbiory winogron.
W tym roku francuska produkcja wina „powinna wynieść 46 mln hektolitrów, co stanowi poziom porównywalny z poziomem z 2022 r. i o 3% wyższy od średniej z lat 2018–2022” – podał w piątek na podstawie szacunków departament statystyczny francuskiego Ministerstwa Rolnictwa Agreste. sporządzony w dniu 1 października.
Tymczasem, jak wynika z komunikatu prasowego wydanego 2 października przez Coldiretti, główną włoską organizację rolniczą, oczekuje się, że włoska produkcja spadnie do około 43 milionów hektolitrów w porównaniu z 50 milionami w roku poprzednim.
„To znaczące wydarzenie, ponieważ jest symbolem” – powiedział AFP Jean-Marie Cardebat, specjalista w dziedzinie ekonomii wina na Uniwersytecie w Bordeaux.
Włoskie winnice dotknięte pleśnią
Według danych Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina (OIV) od 2007 r., z wyjątkiem lat 2011 i 2014, Włochy pozostają wiodącym producentem wina na świecie.
„Ale to kwestia czysto sezonowa” – dodał Cardebat, wyjaśniając, że włoskie winnice zostały w tym roku szczególnie dotknięte pleśnią.
Coldiretti odniósł się do „złożonego sezonu z meteorologicznego punktu widzenia, który pomiędzy złą pogodą a falami upałów zmniejszył szacowaną produkcję krajową o około 14%, przy stratach sięgających 50% na środkowym południu”.
Jednak na początku miesiąca była jeszcze nadzieja ze względu na „łagodny, suchy” klimat, który sprzyjał jakości zbiorów, „dzięki brakowi wilgoci i szerokiemu zakresowi temperatur między dniem a nocą”.
Jeśli chodzi o Francję, „sytuacja w różnych winnicach jest zróżnicowana” – stwierdził Agreste.
Organizacja „spadła produkcja w Bordeaux i na południowym zachodzie z powodu pleśni i fali upałów, a w Langwedocji i Roussillon z powodu suszy” – zauważyła organizacja.
„W innych miejscach sytuacja jest korzystna, szczególnie w regionie Charentes”.
Chociaż światowy popyt na wino również „przejściowo spowolnił, szczególnie ze strony Chin”, spadek włoskiej produkcji „to raczej dobra wiadomość”, ponieważ powinna złagodzić presję na ceny, stwierdził Jean-Marie Cardebat.
Rynkiem wstrząsa kilka czynników
W ciągu ostatnich kilku lat rynkiem wina wstrząsnęły zmiany klimatyczne, ale także nagromadzenie zapasów w czasie pandemii i inflacja.
Według danych UE, w tym roku w całym bloku zaobserwowano 7% spadek spożycia wina, podczas gdy we Francji było to 15%.
Ogółem eksport wina z UE w pierwszych miesiącach 2023 r. wyniósł 8,5% w porównaniu z rokiem poprzednim.
W czerwcu tego roku Komisja Europejska przyjęła szereg środków mających na celu wsparcie unijnych producentów wina.
Program wsparcia obejmuje działania mające na celu destylację wina w celu wycofania go z rynku. Co roku na ten sektor przeznacza się około 1 miliarda euro.
Producenci wina również starają się dostosować do zmian, przed którymi stoi branża, zwłaszcza tych związanych ze zmianami klimatycznymi.
We francuskim regionie Beaujolais Francuski Instytut Wina i Winorośli prowadzi testy obu rozwiązań technicznych mających na celu ochronę winorośli oraz odmian winogron bardziej dostosowanych do nowych warunków klimatycznych.