O nas
Kontakt

„Wielki garnek kultury”: piosenkarz i autor tekstów Foy Vance gra i pożera drogę w Baton Rouge

Laura Kowalczyk

„Wielki garnek kultury”: piosenkarz i autor tekstów Foy Vance gra i pożera drogę w Baton Rouge

Północnoirlandzka piosenkarka i autorka tekstów Foy Vance bada wpływ kultur kreolskich i cajun na piosenki i owoce morza produkowane w Baton Rouge w Luizjanie.

Stolica stanu Luizjana, Baton Rouge, jest jednym z najbardziej eklektycznych miast nad Mississippi, częściowo dzięki wyjątkowej kulturze kreolskiej i cajunskiej.

Piosenkarka i autorka tekstów Foy Vance wyrusza w podróż po Stanach Zjednoczonych, aby doświadczyć najlepszej muzyki, jedzenia i kultury. Podczas swojej wizyty w Baton Rouge chciał lepiej zrozumieć odrębną tożsamość miasta i sposób, w jaki te kultury przetrwały w czasach nowożytnych, szczególnie w muzyce.

Aby odpowiednio zapoznać się z miastem, najpierw coś przekąsił z lokalną legendą muzyki Seanem Ardoinem.

„Tak więc w Luizjanie jest populacja kreolska i cajun. Oryginalnie i autentycznie definicja kreolskiego narodziła się poza krajem pochodzenia. Więc muzyka to mieszanka muzyki akordeonowej, wiesz, ze wszystkim, czym byliśmy narażony. A potem posunąłem się o krok dalej” – Sean powiedział Notes z USA.

„Stworzyłem więc gatunek o nazwie Creole Rock and Soul. To zupełnie nowy gatunek. Gdy tylko przerzuciłem się na Creole Rock and Soul, dostałem dwie nominacje do nagrody Grammy za moją płytę z 2018 roku. I od tego czasu otrzymałem dwie nominacje do nagrody Grammy Myślę więc, że jestem na dobrej drodze.”

Sean Ardoin, muzyk i piosenkarz Zydeco
Sean Ardoin, muzyk i piosenkarz Zydeco

Chociaż Baton Rouge jest stolicą stanu, być może nie jest to pierwsze miejsce, które przychodzi na myśl, gdy myślimy o Luizjanie. Miasto Nowy Orlean – oddalone zaledwie o 45 minut jazdy samochodem – słynie również z bogatego dziedzictwa muzycznego i jedzenia lizania palców.

Sean upiera się jednak, że „wszystko na zachód od Nowego Orleanu jest tak samo ważne”.

„Wszystkiego można doświadczyć. W stolicy można poczuć smak całego stanu. Wiesz, w Baton Rouge od środy do niedzieli można posłuchać muzyki na żywo praktycznie od środy do niedzieli. W programach Live at Five lub Downtown Live. „

„Kultura Zydeco, kultura kreolska, kultura Cajun w Luizjanie – to wpływa na wszystko, co robimy w reklamie. Zobaczysz jak aligatory i raki z akordeonem. Albo aligator i raki z deską do szorowania, ponieważ mamy mamy muzykę, mamy język, mamy kulturę, mamy taniec, mamy łup”.

„W Luizjanie smażymy wszystko”: odkrywanie kuchni kreolskiej i cajuńskiej

Kiedy przybywasz do nowego miejsca, nie ma nic lepszego niż gra z lokalnymi muzykami, która naprawdę pomoże Ci zanurzyć się w danym miejscu. Ale kultura kreolska i cajun to nie tylko muzyka, to także kuchnia.

W menu miasta dominują dania obu kultur. Każdy inny talerz zdaje się opowiadać własną historię, więc Foy poprosił blogera kulinarnego Jordana Bashama o kilka lokalnych spostrzeżeń.

„Prowadzę blog kulinarny tutaj, w Baton Rouge. Nazywa się Wheretogeaux225” – wyjaśnił Jordan.

„Mamy smażone skorupki raków, kulki budyniowe i oczywiście smażone pikle. Gdziekolwiek na południu pójdziesz, będą smażone pikle. Jesteś w Luizjanie, smażymy wszystko”.

Jordan Basham, bloger kulinarny
Jordan Basham, bloger kulinarny

„To ogromny skarbiec kulturowy. Gdziekolwiek się udasz, znajdziesz różne kultury i każdy nadaje rzeczom swój własny akcent.

Jordan mówi Foyowi, że w Baton Rouge jedzenie i muzyka idą w parze.

„Jeśli jesteś na podwórku i grillujesz hamburgery albo jesz raki, zawsze będzie grała muzyka. Jeśli jesteś w restauracji, pijesz piwo i gra muzyka, musisz mieć muzykę tutaj”.

Po pysznym lunchu nie ma lepszego miejsca na zwiedzanie Baton Rouge niż szczyt Kapitolu stanu Luizjana, najwyższego budynku Kapitolu w kraju.

Po krótkiej lekcji historii w Muzeum Capitol Park przyszedł czas na samodzielne poznanie historii Cajun.

Budynek stanu Kapitol Luizjany, Baton Rouge
Budynek stanu Kapitol Luizjany, Baton Rouge

Rak słodkowodny Baton Rouge

Już w XVIII wieku raki jedzono głównie z konieczności. Jednak po stuleciach udoskonalania raki stały się podstawą kuchni Baton Rouge, którą można znaleźć w całym mieście.

Francuski muzyk Cajun, Jesse Brown, zaprosił Foya do swojego domu na przydomową wrzawę.

„Jeśli jesteś w mieście Baton Rouge, możesz znaleźć raki złowione tego dnia. To częste. Możesz też dostać raki świeże” – powiedział Jesse.

Jesse Brown, francuski muzyk Cajun
Jesse Brown, francuski muzyk Cajun

„To naprawdę charakterystyczne dla Luizjany, bardzo, bardzo wyjątkowe. To jedyne takie słodkowodne raki na świecie. Jeśli sto różnych osób gotuje raki, jest 100 różnych sposobów, dzięki czemu każdy może mieć swoje małe, specjalne rzeczy, które chce robią i wszyscy to robią, aby uczynić swoje trochę bardziej wyjątkowymi niż wszyscy inni.

Raki słodkowodne z Luizjany
Raki słodkowodne z Luizjany

„Ludzie opisują Baton Rouge jako siostrzane miasto Nowego Orleanu, więc z punktu widzenia wielkości. Tak naprawdę oba miasta są mniej więcej takie same. Baton Rouge ma zupełnie inny charakter. Często potem ludzie wyciągają gitarę, akordeon lub skrzypce , potańcz trochę, posłuchaj muzyki i ogólnie miło spędź czas.”

Wspaniale jest móc połączyć dźwięki i smaki kultury kreolskiej i cajun. Ale nie potrzebujesz prywatnego zaproszenia, aby doświadczyć takiej muzyki, ponieważ lokalne zespoły takie jak Jessie’s grają w całym mieście.

Mieszkańcy Baton Rouge tańczą do muzyki na żywo
Mieszkańcy Baton Rouge tańczą do muzyki na żywo

Współczesne życie miejskie otoczone jest obszarami chronionymi i parkami. Wzdłuż najwyższego budynku Kapitolu w kraju płynie słynna na całym świecie rzeka Mississippi.

Baton Rouge to wieloetniczna, historyczna mieszanina kultur z całego świata. A jednak wszystko wydaje się tu tak pięknie współistnieć. Świetna muzyka, świetne jedzenie i świetna rozmowa. Jak tu mówią, Baton Rouge wie, jak miło spędzić czas.