O nas
Kontakt

Innowacyjne startupy, nowe technologie motorem zmian w rolnictwie w Polsce

Laura Kowalczyk

Innowacyjne startupy, nowe technologie motorem zmian w rolnictwie w Polsce

Region podlaski w północno-wschodniej Polsce jest najbardziej znany ze swojego naturalnego piękna, hodowli bydła mlecznego i rozległych obszarów leśnych, w tym ostatniego prastarego lasu w Europie. Rozwija także innowacyjny sektor rolnictwa, żywności i technologii zdrowotnych.

Województwo podlaskie, posiadające najczystsze powietrze w Polsce i jedną trzecią obszaru pokrytego lasami, uznawane jest za „zielone płuca Europy”.

Aspiruje także do bycia czymś w rodzaju „lasu krzemowego” dzięki rozwijającej się technologii i scenie IT.

Historycznie jeden z najbiedniejszych regionów w Polsce, województwo podlaskie skorzystało ze znacznych funduszy UE. Region ten został sklasyfikowany przez Komisję Europejską jako „wschodzący innowator”.

Jednym z tych innowatorów jest lokalny startup Ideal Bistro, który opracował genialny sposób dostarczania do pracy świeżo przygotowanych posiłków pochodzących od lokalnych rolników.

Pracownicy wybierają posiłek w aplikacji, a następnie odbierają go z automatów zwanych „foodomatami”.

Tomasz Kurzynka, współzałożyciel Ideal Bistro powiedział, że rozwiązanie jest wyjątkowe, wygodne i wydajne.

„Możemy obsłużyć od 200 do 300 osób jednocześnie podczas 20-minutowych przerw” – wyjaśnił.

Technologia zapobiega marnowaniu żywności, dokładnie prognozując, ile rolnicy muszą wyprodukować. Daje im także gwarantowany dochód.

Ideal Bistro umożliwia pracownikom wybór posiłku w aplikacji, a następnie odebranie jedzenia z „foodomatów”.
Ideal Bistro umożliwia pracownikom wybór posiłku w aplikacji, a następnie odebranie jedzenia z „foodomatów”.

Ideal Bistro rozpoczęło współpracę z dietetykami i wykorzystując sztuczną inteligencję do tworzenia spersonalizowanych posiłków, dostosowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.

Jako największy w Polsce producent mleka i lider w produkcji maszyn rolniczych, województwo podlaskie poszukuje innowacji w sektorze przemysłu surowcowego.

Andrzej Borusiewicz, profesor inżynierii rolniczej, powiedział, że region chce unowocześnić produkcję rolną z wykorzystaniem najnowszych technologii, w tym robotów i dronów.

„Ten region jest wyjątkowy, ponieważ mamy bardzo wysoką produkcję rolną. Jeśli zastosujemy nowoczesne technologie, żywność będzie bezpieczniejsza i zdrowsza. A klienci będą mogli kupić tańszą żywność na rynku. Może również pomóc w zielonej produkcji, zielonej energii, ” powiedział.

Województwo Podlaskie jest największym producentem mleka w Polsce i liderem w produkcji maszyn rolniczych.  Ma na celu modernizację z wykorzystaniem nowych technologii, w tym robotów i dronów.
Województwo Podlaskie jest największym producentem mleka w Polsce i liderem w produkcji maszyn rolniczych. Ma na celu modernizację z wykorzystaniem nowych technologii, w tym robotów i dronów.

W województwie podlaskim uruchomiono projekt Dolina Rolnicza 4.0, którego celem jest stymulowanie innowacji w obszarach technologii rolnictwa, żywności i zdrowia.

Region promowany jest wśród inwestorów jako „miejsce, w którym świat przyrody i świat biznesu spotykają się w doskonałej harmonii” oraz „dom ambitnych ludzi, których pomysły podbijają międzynarodowe rynki”.

„Zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu, ponieważ nasz region jest bardzo mocny w produkcji mleka i produkcji maszyn rolniczych” – powiedział Mariusz Dąbrowski, Dyrektor ds. Obsługi Inwestorów, Urząd Marszałkowski woj. podlaskie.

„Jeśli więc połączymy to z uniwersytetami, instytucjami badawczymi, inwestorami i władzami publicznymi, możemy stworzyć, mam nadzieję, wspaniały ekosystem innowacji”.

Powiedział, że w ciągu najbliższych pięciu lat organizacja skupi się na rozwoju lokalnych start-upów.

„Będziemy tworzyć programy inkubacji i akceleracji. Chcemy połączyć ten ekosystem z inwestorami z zewnątrz, zwłaszcza z aniołami biznesu i funduszami venture capital”.

Projekt Dolina Rolnicza 4.0 ma nadzieję przekuć odkrycia dokonane w Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie w Białymstoku w start-upy odnoszące sukces komercyjny.
Projekt Dolina Rolnicza 4.0 ma nadzieję przekuć odkrycia dokonane w Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie w Białymstoku w start-upy odnoszące sukces komercyjny.

W stolicy Białegostoku Uniwersytet Medyczny w Białymstoku utworzył pierwsze w Polsce Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie.

Projekt Dolina Rolnicza 4.0 ma na celu przekształcenie odkryć naukowców z centrum w start-upy odnoszące sukces komercyjny.

Jedno z nich, którego współzałożycielką jest dietetyk kliniczny Sylwia Naliwajko, nosi nazwę NutriDesign Lab.

„Prowadzę badania naukowe nad jakością i bezpieczeństwem żywności. Pomaga to osobom starszym, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym” – mówi.

„Jednym z elementów naszego wsparcia dietetycznego jest aplikacja pomagająca ocenić stan odżywienia, kolejnym elementem jest żywność funkcjonalna.”

Powiedziała, że ​​żywność funkcjonalna może pomóc w walce z chorobami ze względu na „skarbnicę składników bioaktywnych”.

Obecnie firma poszukuje wsparcia finansowego na rozpoczęcie produkcji „żywności funkcjonalnej”.