Region podlaski w północno-wschodniej Polsce jest najbardziej znany ze swojego naturalnego piękna, hodowli bydła mlecznego i rozległych obszarów leśnych, w tym ostatniego prastarego lasu w Europie. Rozwija także innowacyjny sektor rolnictwa, żywności i technologii zdrowotnych.
Województwo podlaskie, posiadające najczystsze powietrze w Polsce i jedną trzecią obszaru pokrytego lasami, uznawane jest za „zielone płuca Europy”.
Aspiruje także do bycia czymś w rodzaju „lasu krzemowego” dzięki rozwijającej się technologii i scenie IT.
Historycznie jeden z najbiedniejszych regionów w Polsce, województwo podlaskie skorzystało ze znacznych funduszy UE. Region ten został sklasyfikowany przez Komisję Europejską jako „wschodzący innowator”.
Jednym z tych innowatorów jest lokalny startup Ideal Bistro, który opracował genialny sposób dostarczania do pracy świeżo przygotowanych posiłków pochodzących od lokalnych rolników.
Pracownicy wybierają posiłek w aplikacji, a następnie odbierają go z automatów zwanych „foodomatami”.
Tomasz Kurzynka, współzałożyciel Ideal Bistro powiedział, że rozwiązanie jest wyjątkowe, wygodne i wydajne.
„Możemy obsłużyć od 200 do 300 osób jednocześnie podczas 20-minutowych przerw” – wyjaśnił.
Technologia zapobiega marnowaniu żywności, dokładnie prognozując, ile rolnicy muszą wyprodukować. Daje im także gwarantowany dochód.
Ideal Bistro rozpoczęło współpracę z dietetykami i wykorzystując sztuczną inteligencję do tworzenia spersonalizowanych posiłków, dostosowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Jako największy w Polsce producent mleka i lider w produkcji maszyn rolniczych, województwo podlaskie poszukuje innowacji w sektorze przemysłu surowcowego.
Andrzej Borusiewicz, profesor inżynierii rolniczej, powiedział, że region chce unowocześnić produkcję rolną z wykorzystaniem najnowszych technologii, w tym robotów i dronów.
„Ten region jest wyjątkowy, ponieważ mamy bardzo wysoką produkcję rolną. Jeśli zastosujemy nowoczesne technologie, żywność będzie bezpieczniejsza i zdrowsza. A klienci będą mogli kupić tańszą żywność na rynku. Może również pomóc w zielonej produkcji, zielonej energii, ” powiedział.
W województwie podlaskim uruchomiono projekt Dolina Rolnicza 4.0, którego celem jest stymulowanie innowacji w obszarach technologii rolnictwa, żywności i zdrowia.
Region promowany jest wśród inwestorów jako „miejsce, w którym świat przyrody i świat biznesu spotykają się w doskonałej harmonii” oraz „dom ambitnych ludzi, których pomysły podbijają międzynarodowe rynki”.
„Zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu, ponieważ nasz region jest bardzo mocny w produkcji mleka i produkcji maszyn rolniczych” – powiedział Mariusz Dąbrowski, Dyrektor ds. Obsługi Inwestorów, Urząd Marszałkowski woj. podlaskie.
„Jeśli więc połączymy to z uniwersytetami, instytucjami badawczymi, inwestorami i władzami publicznymi, możemy stworzyć, mam nadzieję, wspaniały ekosystem innowacji”.
Powiedział, że w ciągu najbliższych pięciu lat organizacja skupi się na rozwoju lokalnych start-upów.
„Będziemy tworzyć programy inkubacji i akceleracji. Chcemy połączyć ten ekosystem z inwestorami z zewnątrz, zwłaszcza z aniołami biznesu i funduszami venture capital”.
W stolicy Białegostoku Uniwersytet Medyczny w Białymstoku utworzył pierwsze w Polsce Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie.
Projekt Dolina Rolnicza 4.0 ma na celu przekształcenie odkryć naukowców z centrum w start-upy odnoszące sukces komercyjny.
Jedno z nich, którego współzałożycielką jest dietetyk kliniczny Sylwia Naliwajko, nosi nazwę NutriDesign Lab.
„Prowadzę badania naukowe nad jakością i bezpieczeństwem żywności. Pomaga to osobom starszym, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym” – mówi.
„Jednym z elementów naszego wsparcia dietetycznego jest aplikacja pomagająca ocenić stan odżywienia, kolejnym elementem jest żywność funkcjonalna.”
Powiedziała, że żywność funkcjonalna może pomóc w walce z chorobami ze względu na „skarbnicę składników bioaktywnych”.
Obecnie firma poszukuje wsparcia finansowego na rozpoczęcie produkcji „żywności funkcjonalnej”.