Kontakt

Jakie jest stanowisko lewicy francuskiej w sprawie imigracji, Ukrainy i polityki klimatycznej?

Laura Kowalczyk

. Leaders of France

Lewicowe partie we Francji miały trudności ze znalezieniem wspólnego stanowiska przed wyborami europejskimi, jednak na czas przedterminowych wyborów parlamentarnych udało im się zawrzeć sojusz.

Nowy Front Ludowy (NFP), koalicja partii lewicowych utworzona przed przedterminowymi wyborami parlamentarnymi we Francji, zajmuje drugie miejsce w sondażach na mniej niż tydzień przed rozpoczęciem pierwszej tury.

Koalicja, w skład której wchodzą skrajnie lewicowa partia Francja Nieugięta (LFI), Partia Komunistyczna, centrolewicowa Partia Socjalistyczna i Zieloni, ma według najnowszego sondażu Ipsos opublikowanego w sobotę uzyskać 29,5% głosów.

To o sześć punktów mniej niż szacowany wynik skrajnie prawicowego Zgromadzenia Narodowego (RN), ale o 10 punktów więcej niż wynik, jaki powinna uzyskać centrowa partia Renaissance prezydenta Emmanuela Macrona i jej sojusznicy.

Chociaż lewica wydawała się podzielona podczas czerwcowych wyborów europejskich, NFP wydała wspólny program 150 środków w zeszłym tygodniu. Ale gdzie koalicja obejmująca tak szerokie spektrum lewicowych poglądów stoi w niektórych kluczowych kwestiach? Czy znalazła wspólną sprawę w kwestii imigracji, jednolity przekaz w sprawie wojny na Ukrainie i czy jest jednomyślna w kwestii polityki klimatycznej?

TylkoGliwice analizuje propozycje koalicji.

Pomoc uchodźcom klimatycznym i wysyłanie broni na Ukrainę

New Popular Front chce utworzyć agencję ratunkową na morzu i lądzie dla nieudokumentowanych migrantów. Chce również ułatwić składanie wniosków wizowych.

Lewica wzywa również do ponownego otwarcia Europejskiego Paktu Migracyjnego, przełomowej reformy systemu azylowego UE, która dostała zielone światło w maju po ponad 10 latach negocjacji, zanim przepisy zaczną obowiązywać w 2026 r.

Sojusz chce również stworzyć status dla „uchodźców klimatycznych”.

W przeciwieństwie do Zgromadzenia Narodowego Nowy Front Ludowy chce zagwarantować nielegalnym imigrantom dostęp do państwowej pomocy medycznej (AME), a także „droit du sol” (prawo do obywatelstwa kraju na podstawie urodzenia się w nim).

Na arenie międzynarodowej Nowy Front Ludowy twierdzi, że chce „bronić Ukrainy i pokoju na kontynencie europejskim”.

Wśród opisanych środków znalazły się m.in. „dostarczenie niezbędnej broni”, „umorzenie zagranicznego długu Ukrainy”, „przejęcie aktywów oligarchów, którzy wspierają rosyjski wysiłek wojenny” i „wysłanie sił pokojowych w celu zabezpieczenia elektrowni jądrowych”.

Podatek od majątku jako sposób na przeciwdziałanie kryzysowi kosztów utrzymania

Program lewicowy zakłada także wprowadzenie limitów na „ceny podstawowych artykułów pierwszej potrzeby”, takich jak żywność, energia i paliwo.

Proponuje również, aby płace i emerytury były indeksowane do inflacji. Sojusz chce również podnieść płacę minimalną z 1400 do 1600 euro po opodatkowaniu.

Program lewicy odrzuca również „ograniczenia oszczędnościowe paktu budżetowego”, czyli zbiór zasad UE, zgodnie z którymi deficyt budżetowy państwa członkowskiego nie może przekroczyć 3% PKB, w przeciwnym razie grozi sankcjami. Deficyt publiczny Francji ma osiągnąć 5,5% PKB w 2023 r.

Aby sfinansować te działania, program zakłada ponowne ustanowienie podatku od majątku (ISF) wzmocnionego komponentem klimatycznym.

Celem projektu jest również zniesienie „nieefektywnych, niesprawiedliwych i zanieczyszczających środowisko nisz podatkowych” oraz „zreformowanie podatku spadkowego, aby stał się bardziej progresywny dzięki objęciu nim największych aktywów i wprowadzeniu maksymalnej kwoty dziedziczenia”.

„Europejski lider w dziedzinie odnawialnych źródeł energii”

Działania na rzecz ochrony środowiska stanowią również istotną część programu Nowego Frontu Ludowego.

Środki obejmują moratorium na mega-baseny do magazynowania wody na cele rolnicze. Przeciwnicy twierdzą, że te baseny mają niszczycielski wpływ na bioróżnorodność i pozbawiają lokalne społeczności dostępu do wody.

W szczególności program przewiduje „plan klimatyczny mający na celu osiągnięcie neutralności węglowej do roku 2050” oraz „całkowitą izolację budynków mieszkalnych, przy zwiększonym wsparciu dla wszystkich gospodarstw domowych”.

Ustalono kolejny cel: Francja powinna stać się „europejskim liderem w dziedzinie odnawialnych źródeł energii, z morską energią wiatrową i rozwojem energetyki wodnej”.