O nas
Kontakt

Małe meksykańskie stoisko z taco przechodzi do historii, zdobywając gwiazdkę Michelin

Laura Kowalczyk

Newly minted Michelin-starred chef Arturo Rivera Martínez prepares an order of tacos at the Tacos El Califa de León taco stand, in Mexico City, Wednesday, May 15, 2024.

Mała restauracja w Meksyku, zajmująca zaledwie trzy metry kwadratowe, otrzymała pierwszą w historii gwiazdkę Michelin, bijąc tym samym rekord jako jedyny sklep z taco wśród 18 meksykańskich firm, który zdobył tę prestiżową nagrodę.

Sklep z taco w Meksyku jako pierwszy zdobył gwiazdkę Michelin.

El Califa de León to jedyny sklep z taco wśród 18 restauracji, który zdobył pożądane gwiazdki po tym, jak ceniony przewodnik po raz pierwszy opisał Meksyk.

Chociaż przedstawiciele Michelin odwiedzili szefa kuchni Arturo Rivera Martíneza, aby przekazać jedną z ciężkich, nieskazitelnie białych kurtek szefa kuchni z długimi rękawami, ten jej nie założył.

W swojej maleńkiej kuchni o powierzchni trzech metrów kwadratowych świeżo upieczony szef kuchni Rivera Martínez, nagrodzony gwiazdką Michelin, od 20 lat robi dokładnie to samo: smaży mięso.

W restauracji Tacos El Califa de León w Meksyku w menu znajdują się tylko cztery pozycje. Wszystkie cztery to tacos wołowe, z mięsem pochodzącym z żebra krowiego, schabu lub przedniego golonka.

Szef kuchni twierdzi, że kluczowym sukcesem restauracji jest jakość składników.

„Nie ma tajemnicy, nie ma nic specjalnego. Sekret tkwi w jakości taco, mięsa, tortilli, wszystkiego. Nie ma żadnej tajemnicy” – mówi Rivera Martínez.

Poza być może jednym stoiskiem z jedzeniem ulicznym w Bangkoku w Tajlandii, El Califa de León jest prawdopodobnie najmniejszą restauracją, która kiedykolwiek otrzymała gwiazdkę Michelin.

Ceny są dość wysokie jak na standardy meksykańskie, a pojedyncze taco kosztuje prawie 5 dolarów (4,60 euro).

Ale to nie powstrzymuje tego sklepu z taco od zapełnienia stojącymi klientami ściskającymi plastikowe talerze i chochelką salsy.

Jeden z wielu stałych bywalców, José Castañeda, jest przekonany, że jest najlepsza w mieście.

„Jestem z Meksyku i znam wiele taquerii, a ta jest bardzo dobra. Smak i obsługa są niesamowite” – mówi Castañeda.

Najbardziej lojalni klienci El Califa de León pochodzili pierwotnie od polityków starej rządzącej partii Partia Rewolucyjno-Instytucjonalna (PRI), której siedziba znajduje się około pięciu przecznic dalej. Po utracie prezydentury w 2018 r. partia zaczęła systematycznie spadać i obecnie rzadko można spotkać w taquerii kogokolwiek w garniturze.

Ale to nie jedyna zmiana, jaką można przewidzieć. Mimo że El Califa de León gotuje to samo przy użyciu swojej tradycyjnej techniki od 1968 roku, właściciel sklepu z taco ujawnia, że ​​ta nagroda popchnie go do większej innowacyjności.

„To była nasza kolej, aby zostać wyróżnionym, docenionym tak ważną międzynarodową nagrodą i jesteśmy więcej niż zaangażowani, ponieważ od tej pory ta nagroda motywuje nas każdego dnia do bycia bardziej konkurencyjnymi, bardziej oryginalnymi i konkurencyjnymi pod każdym względem – powiedział Mario Hernandéz Alonso.