O nas
Kontakt

Największy w Japonii targ rybny dodaje spa i 65 restauracji, aby przyciągnąć więcej turystów

Laura Kowalczyk

Staff members wait for guests at an eel restaurant at

Teraz możesz zjeść i odpocząć w tym miejscu dla smakoszy.

Chcąc przyciągnąć więcej gości, na największym japońskim targu rybnym otwarto długo oczekiwaną restaurację serwującą owoce morza i spa.

W obiekcie Toyosu Senkyaku Banrai znajduje się strefa gastronomiczna przypominająca ulicę z czasów samurajów, przy której znajduje się około 65 restauracji serwujących świeże ryby z pobliskiego targu.

Wraz z gośćmi spa i hotelu władze Tokio przyciągają 2,6 miliona gości rocznie.

„Jestem pewna, że ​​mieszkańcy Tokio oraz goście z Japonii i spoza niej będą cieszyć się naszą różnorodną kulturą kulinarną, delektując się świeżą i wysokiej jakości żywnością, którą może serwować tylko sąsiadujący targ rybny” – powiedziała w przemówieniu gubernator Tokio Yuriko Koike podczas ceremonii otwarcia.

„Mam nadzieję, że to, co wewnątrz i na zewnątrz, razem doda energii tej okolicy” – dodała.

Goście biorą udział w uroczystości przecięcia wstęgi nowo otwartego obiektu
Goście biorą udział w ceremonii przecięcia wstęgi nowo otwartego „Toyosu Senkyaku Banrai”, kompleksu gorących źródeł inspirowanego okresem Edo, w dniu otwarcia na targu rybnym Toyosu, 1 lutego 2024 r.

Odwiedzający napływali od razu po otwarciu drzwi w czwartek, wielu z nich robiło zdjęcia restauracji i straganów w stylu Edo, podczas gdy inni ustawiali się w kolejce przed straganami, sprzedając sashimi z tuńczyka na paluszkach i inne owoce morza lub jedząc wczesny lunch w restauracji z węgorzami .

Gdzie jest rynek Toyosu?

Nowy targ Toyosu oferuje nowoczesną technologię i staranną kontrolę bezpieczeństwa ryb, w tym ryb z Fukushimy. Brakuje mu jednak tej tętniącej życiem atmosfery na świeżym powietrzu, jaką panowało w Tsukiji, gdzie kiedyś znajdował się targ.

Do Toyosu jest również trudniej dostępny z centrum Tokio w porównaniu do Tsukiji, które znajduje się w odległości spaceru od Ginzy i którego zewnętrzne stragany i restauracje w porze lunchu służyły pracownikom biurowym i turystom z całego świata.

Odnotowano, że w Toyosu ilość obsługiwanych owoców morza spadła do 310 000 ton w 2023 r. z około 400 000 ton przed przeniesieniem, częściowo z powodu malejących połowów i rosnącego ruchu sprzedawców detalicznych i restauracji w zakresie zakupów bezpośrednio od dostawców.

Przedstawiciele rynku i eksperci oczekują, że Toyosu Senkyaku Banrai (co oznacza „tysiące klientów, tętniący życiem biznes”) będzie w dalszym ciągu przyciągać więcej gości, zwłaszcza z zagranicy. Niektórzy hurtownicy wymyślili niedawno nowe menu, chcąc zwiększyć ich atrakcyjność.

Rynek otwiera się z opóźnieniem

Pierwotnie otwarcie planowano na rok 2019 przed Igrzyskami Olimpijskimi w Tokio, a wraz z przeniesieniem targu rybnego z Tsukiji zewnętrzna część Toyosu jest opóźniona o około cztery lata z powodu opóźnień w planowaniu i pandemii wirusa koronowego – twierdzą urzędnicy.

Przeniesienie targu rybnego z Tsukiji, początkowo zaplanowane na 2016 r., również zostało przełożone po wykryciu toksycznych chemikaliów w wodach gruntowych w nowym miejscu, które wcześniej mieściło się w gazowni.