Od 1888 roku lodowiec stracił ponad 80 procent swojej powierzchni.
Marmolada to najwyższy szczyt pasma górskiego północno-wschodnich Włoch, zwany „Królową Dolomitów”.
Jego spektakularny lodowiec – największy w Dolomitach – jest rajem dla narciarzy zimą i alpinistów latem.
Jednak naukowcy badający pokrywę lodową twierdzą, że jej przyszłość jest ponura.
W ciągu ostatnich pięciu lat zniknęło 70 hektarów powierzchni lodowca, co odpowiada powierzchni 98 boisk piłkarskich.
Największy lodowiec w Dolomitach może zniknąć do 2040 roku
Naukowcy szacują, że lodowiec Marmolada traci od 7 do 10 centymetrów grubości dziennie i istnieje ryzyko, że do 2040 roku całkowicie się roztopi.
Od rozpoczęcia pomiarów naukowych w 1888 r. pokrywa lodowa cofnęła się o 1200 metrów.
Alarm podnieśli organizatorzy kampanii zainicjowanej przez grupę ekologów Legambiente, Międzynarodową Komisję Ochrony Alp, Cipra i Włoski Komitet Lodowców.
Projekt znany pod nazwą „Carovana dei ghiacciai” (Karawana Lodowców) polega na monitorowaniu lodowców i podkreślaniu drastycznego wpływu zmian klimatycznych na ich stan.
Lodowiec Marmolada od kilku lat jest przedmiotem specjalnej obserwacji komitetu Caravany, zwłaszcza po tragicznym zawaleniu się seraka (słupa lodowca) w lipcu 2022 r., w wyniku którego zginęło 11 alpinistów.
Lodowiec Marmolada znajduje się obecnie w „nieodwracalnej śpiączce”
„Lodowiec Marmolada obumiera, a przykrycie go płachtami to terapeutyczny upór, którego jedynym celem jest ochrona stoków narciarskich” – powiedział rzecznik Legambiente na konferencji prasowej, dodając, że pokrywa lodowa znajduje się obecnie w „nieodwracalnej śpiączce”.
Pomiary wykonane 136 lat temu pokazują, że rozciągało się na powierzchni około 500 hektarów i miało wielkość 700 boisk piłkarskich.
Od 1888 roku zanotowano utratę powierzchni o ponad 80 procent i utratę objętości o ponad 94 procent.
W 2024 r. maksymalna zmierzona grubość wyniosła 34 metry. Przyspieszone topnienie lodu na dużych wysokościach ustępuje miejsca pustyni białych skał, a nowe ekosystemy pojawiają się, mówią eksperci.
„Dane te czynią (Marmoladę) symbolem cierpienia wszystkich alpejskich lodowców – lodowiec jest słabo odżywiony i cierpi z powodu ciśnienia klimatycznego i ingerencji człowieka” – powiedział Marco Giardino, prezes Włoskiego Komitetu Glacjologicznego.