O nas
Kontakt

Szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin wydaje książkę kucharską inspirowaną ulubionymi daniami zawodników PSG

Laura Kowalczyk

Szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin wydaje książkę kucharską inspirowaną ulubionymi daniami zawodników PSG

Tradycyjnie kibice piłki nożnej kierują się koszulkami, grami wideo i szalikami, aby uhonorować swoje ulubione kluby. Teraz dostaną książkę kucharską…

Kto powiedział, że piłkarze nie mogą być smakoszami?

PSG – Paris Saint-Germain – stało się pierwszym francuskim klubem piłkarskim, który wydał książkę kucharską.

Czerwono-niebieska książka kucharska „A table avec le Paris Saint-Germain” zawiera ulubione przepisy kultowych zawodników klubu i jest dziełem szefa kuchni, nagrodzonego dwiema gwiazdkami Michelin, Davida Toutaina. We współpracy z dziesięcioma paryskimi zawodnikami i dietetykiem pierwszego zespołu Juanem José Morillasem, 192-stronicowa książka skierowana jest do fanów piłki nożnej i ciekawskich smakoszy i zawiera 70 łatwych do przyrządzenia przepisów.

Ciekawi Cię, jakie są ulubione potrawy Twoich ulubionych graczy, takich jak Ousmane Dembélé, Kylian Mbappé, Danilo Pereira i Kang-in Lee? Nie szukaj dalej. Od tart z kozim serem po Bibimpap, poprzez lasagne i sałatki Cezar z majonezem malinowym – każdy znajdzie coś dla siebie.

„Stół avec le Paris Saint-Germain”
„Stół avec le Paris Saint-Germain”

Juan José Morillas, specjalista ds. żywienia w Paris Saint-Germain, stwierdził: „Kiedy klub poprosił mnie o współpracę nad tą książką, uznałem to za okazję do zaprezentowania i wzmocnienia naszej pracy nad gotowaniem i jego aspektami żywieniowymi”.

„Dla mnie ta książka jest wyzwaniem: podejściem, które koncentruje się na równowadze, przy jednoczesnym dopasowywaniu smaków” – powiedział autor David Toutain. „Jeśli chodzi o konsumentów, poza aspektami sportowymi i piłkarskimi, zawsze będą oni możesz się czegoś nauczyć z przepisu zawartego w tej książce: wskazówek, przydatności, ale także aspektu kuchni międzynarodowej”.

„Stół avec le Paris Saint-Germain”
„Stół avec le Paris Saint-Germain”

„Badanie produktu, charakterystycznego dania dla regionu lub kraju, przy jednoczesnej niewielkiej jego przemianie było inspirujące” – dodał Toutain.

„A table avec le Paris Saint-Germain” wydawane jest przez Editions Amphora i można je nabyć w księgarniach całej Francji za 24,95 euro.