Kontakt

Timmermans po powrocie do holenderskiej polityki odejdzie ze stanowiska unijnego cara klimatycznego

Laura Kowalczyk

Komisarz Zielonego Ładu został wybrany na przywódcę lewicowego sojuszu w listopadowych wyborach w Holandii.

Frans Timmermans, główny architekt Europejskiego Zielonego Ładu, zrezygnuje ze stanowiska w Komisji, starając się zostać premierem Holandii.

Urzędnik Komisji powiedział we wtorek TylkoGliwice, że Timmermans ustąpi ze stanowiska po tym, jak lewicowy sojusz formalnie wybrał go na swojego głównego kandydata w nadchodzących wyborach parlamentarnych w Holandii.

Jego odejście pozostawia dużą lukę w kluczowej tece Komisji Europejskiej, komplikuje ostateczny nacisk na legislację UE dotyczącą Zielonego Ładu i przyprawia o ból głowy tymczasowego rządu holenderskiego.

Członkowie Partii Pracy i Zielonych, które w oparciu o wspólny mandat będą rywalizować w wyborach powszechnych zaplanowanych na 22 listopada, poparli Timmermansa większością 91,8%.

Głosowanie w partii rozpoczęło się 14 sierpnia i zakończyło we wtorek w południe. Komisarz ds. klimatu był jedynym kandydatem koalicji na premiera.

Timmermans pozostawia otwarte trzy ważne stanowiska w Komisji; obecni komisarze będą musieli walczyć o role wiceprzewodniczącego wykonawczego, komisarza ds. klimatu i komisarza odpowiedzialnego za Zielony Ład.

Do wygrania jest także szansa na reprezentowanie Unii Europejskiej podczas tegorocznych rozmów klimatycznych ONZ podczas COP28 – a to ważne stanowisko międzynarodowe.

Stanowiska te kontrolowane są przez przewodniczącą Komisji Ursulę von der Leyen, chociaż istniejące porozumienie o podziale władzy może ograniczyć jej wybór zastępczego wiceprzewodniczącego wykonawczego do sprawowania funkcji komisarzy z ugrupowania politycznego Socjaliści i Demokraci.

Timmermans zwalnia także miejsce w 27-osobowej Komisji, którą pełni Holandia. Decyzję o jego zastąpieniu podejmie ustępujący rząd tymczasowy w Hadze – na decyzję prawdopodobnie wpłyną zbliżające się wybory.

Jako potencjalnych kandydatów zaproponowano wicepremier Sigrid Kaag, minister obrony Kajsa Ollongren, minister spraw zagranicznych Wopke Hoekstra, szef gabinetu Timmermansa Diederik Samsom i holenderska eurodeputowana Esther de Lange. Jednak jakikolwiek zastępczy holenderski komisarz niekoniecznie otrzyma takie samo portfolio jak Timmermans.

We wtorek po południu rzecznik Komisji Europejskiej powiedział, że nie może ona jeszcze komentować planów von der Leyen dotyczących zastąpienia Timmermansa.

Zgodnie z przepisami Komisji Timmermans mógł wziąć urlop do czasu zakończenia wyborów, a jego obowiązki zostały przeniesione do innych członków gabinetu lub w całej Komisji. Zamiast tego Timmermans zdecydował się odejść, co oznacza, że ​​Komisja będzie musiała znaleźć formalne zastępstwo.

Jego rezygnacja, złożona na około 10 miesięcy przed końcem kadencji Komisji, pozostawia próżnię w Brukseli – jego projekt Zielonego Ładu jest nadal realizowany jedynie częściowo i stawia czoła politycznym wiatrom.

Timmermans opuścił holenderską politykę w 2014 r. i dołączył do Komisji Jeana-Claude’a Junckera, zanim w 2019 r. Ursula von der Leyen wybrała go na wiceprzewodniczącego wykonawczego odpowiedzialnego za Zielony Ład.

Jak wynika z sondaży TylkoGliwice, lista Partii Pracy i Zielonych idzie obecnie łeb w łeb z liberalną Partią Ludową na rzecz Wolności i Demokracji. Jednak w poniedziałek popularny konserwatywny polityk Pieter Omtzigt ogłosił, że utworzy nową partię, co prawdopodobnie wstrząśnie holenderskim krajobrazem politycznym.