W swoim przemówieniu z okazji przyjęcia wyróżnienia Métayer pokornie podzieliła się radością z reprezentowania Francji i determinacją w promowaniu jakości pracy piekarzy i cukierników na całym świecie.
Francuska Nina Métayer osiągnęła historyczny kamień milowy, oficjalnie zdobywając tytuł Najlepszego Cukiernika na Świecie, co oznacza, że kobieta po raz pierwszy otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.
Tytuł Światowego Cukiernika Roku 2023 został jej przyznany przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników (UBIC) podczas targów odbywających się w Monachium.
Wyrażając swoją wdzięczność, zamieściła na Instagramie wpis: „W tym honorowym dniu pragnę podziękować rzemieślnikom, którzy towarzyszą mi na co dzień, pasjonatom, którzy ze mną pracują i dla których jest to znacznie więcej niż zawód” – napisała na Instagramie.
„Ta nagroda porusza mnie tym bardziej, że moja kariera zawodowa rozpoczęła się od pieczenia. Jestem zachwycona, że mogę reprezentować Francję i przyczyniać się do promowania jakości pracy piekarzy-rzemieślników i cukierników na całym świecie” – powiedziała w swoim przemówieniu z okazji wręczenia nagrody.
Jej droga do zostania najlepszym cukiernikiem na świecie
Urodzona w La Rochelle, obecnie 35-letnia cukierniczka, doskonaliła swoje umiejętności w cenionej szkole Ferrandi w Paryżu, którą ukończyła z najlepszym wynikiem w swojej klasie.
Następnie dołączyła do zespołu Yannicka Alleno w prestiżowym Le Meurice w Paryżu, zaczynając od stanowiska urzędnika, ale szybko wspinając się po szczeblach kariery.
W 2015 roku francuski szef kuchni Jean-François Piège, który chciał zdobyć dwie gwiazdki Michelin dla swojego nowego przedsięwzięcia, Grand Restaurant, wybrał ją na głównego cukiernika.
I nic dziwnego, że restauracja zdobyła te dwie pożądane gwiazdy zaledwie rok później!
Od tego czasu została uhonorowana tytułem „Pasty Chef of the Year” w 2016 roku przez magazyn Le Chef, a rok później „Cukiernikiem Roku” według przewodnika Gault et Millau.
W mediach społecznościowych ma wielu fanów: ponad 220 tys. fanów na Instagramie i 25 tys. subskrybentów na swoim kanale YouTube, gdzie dzieli się swoją wiedzą cukierniczą.
Métayer jest obecnie pomysłodawcą „Delicatesserie”, internetowej firmy cukierniczej i konsultingowej, prowadzącej dwie lokalizacje w regionie Île-de-France.