O nas
Kontakt

Historyczne zwycięstwo kobiet: Nina Métayer zdobywa tytuł najlepszego cukiernika świata 2023

Laura Kowalczyk

Historyczne zwycięstwo kobiet: Nina Métayer zdobywa tytuł najlepszego cukiernika świata 2023

W swoim przemówieniu z okazji przyjęcia wyróżnienia Métayer pokornie podzieliła się radością z reprezentowania Francji i determinacją w promowaniu jakości pracy piekarzy i cukierników na całym świecie.

Francuska Nina Métayer osiągnęła historyczny kamień milowy, oficjalnie zdobywając tytuł Najlepszego Cukiernika na Świecie, co oznacza, że ​​kobieta po raz pierwszy otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.

Tytuł Światowego Cukiernika Roku 2023 został jej przyznany przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników (UBIC) podczas targów odbywających się w Monachium.

Wyrażając swoją wdzięczność, zamieściła na Instagramie wpis: „W tym honorowym dniu pragnę podziękować rzemieślnikom, którzy towarzyszą mi na co dzień, pasjonatom, którzy ze mną pracują i dla których jest to znacznie więcej niż zawód” – napisała na Instagramie.

„Ta nagroda porusza mnie tym bardziej, że moja kariera zawodowa rozpoczęła się od pieczenia. Jestem zachwycona, że ​​mogę reprezentować Francję i przyczyniać się do promowania jakości pracy piekarzy-rzemieślników i cukierników na całym świecie” – powiedziała w swoim przemówieniu z okazji wręczenia nagrody.

Jej droga do zostania najlepszym cukiernikiem na świecie

Zobacz ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Ninę Métayer (@ninametayer)

Urodzona w La Rochelle, obecnie 35-letnia cukierniczka, doskonaliła swoje umiejętności w cenionej szkole Ferrandi w Paryżu, którą ukończyła z najlepszym wynikiem w swojej klasie.

Następnie dołączyła do zespołu Yannicka Alleno w prestiżowym Le Meurice w Paryżu, zaczynając od stanowiska urzędnika, ale szybko wspinając się po szczeblach kariery.

W 2015 roku francuski szef kuchni Jean-François Piège, który chciał zdobyć dwie gwiazdki Michelin dla swojego nowego przedsięwzięcia, Grand Restaurant, wybrał ją na głównego cukiernika.

I nic dziwnego, że restauracja zdobyła te dwie pożądane gwiazdy zaledwie rok później!

Od tego czasu została uhonorowana tytułem „Pasty Chef of the Year” w 2016 roku przez magazyn Le Chef, a rok później „Cukiernikiem Roku” według przewodnika Gault et Millau.

W mediach społecznościowych ma wielu fanów: ponad 220 tys. fanów na Instagramie i 25 tys. subskrybentów na swoim kanale YouTube, gdzie dzieli się swoją wiedzą cukierniczą.

Métayer jest obecnie pomysłodawcą „Delicatesserie”, internetowej firmy cukierniczej i konsultingowej, prowadzącej dwie lokalizacje w regionie Île-de-France.