O nas
Kontakt

Ceny kakao osiągają nowy rekord: czy zabraknie nam czekolady?

Laura Kowalczyk

Luxury handmade Belgian Chocolates are seen displayed at Sandrine a chocolate shop owned by Niaz Mardan, in south west London, Thursday, March 21, 2024.

Ceny kakao w dalszym ciągu rosną z powodu słabych zbiorów spowodowanych ekstremalnymi warunkami pogodowymi w głównych krajach Afryki Zachodniej produkujących kakao.

Ceny kakao na krótko osiągnęły we wtorek historyczne maksima, przekraczając 10 000 dolarów (9 234,3 euro) za tonę, po czym w środę rano spadły do ​​9 622 dolarów za tonę w związku z rozczarowującymi zbiorami w głównych krajach produkujących kakao, takich jak Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej. Kamerun, kolejny kraj produkujący kakao, również doświadcza tych samych warunków.

W zeszłym tygodniu zbiory również odnotowały wzrost o 19,8%, a w tym miesiącu o 42,4%. W ubiegłym roku ceny kakao wzrosły o około 231%.

Kakao jest szeroko stosowane w wielu wyrobach czekoladowych i cukierniczych, a jego produkty uboczne, takie jak ziarna kakaowe, masło kakaowe, łupiny i miazga strąków kakao, są również wykorzystywane do produkcji napojów bezalkoholowych, alkoholu, octu, kosmetyków, suplementów diety, perfum i wielu innych produktów. więcej.

Ponieważ jednak czekolada jest zdecydowanie najpopularniejszym produktem kakaowym, rosnące ceny kakao doprowadziły do ​​większych obaw związanych ze wzrostem cen czekolady, a także niedoborem czekolady.

Dlaczego ceny kakao rosną?

Ceny kakao gwałtownie wzrosły w ostatnich miesiącach z powodu gorszych niż oczekiwano zbiorów w krajach Afryki Zachodniej, takich jak Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, co zmniejszyło światowe rezerwy kakao.

Jest to spowodowane głównie zjawiskiem pogodowym El Nino, które w grudniu ubiegłego roku sprowadziło niezwykle ulewne deszcze, powodując poważne szkody w uprawach. Połączenie zmiany klimatu i utrzymującego się El Nino również doprowadziło do ekstremalnych upałów w kolejnych miesiącach, co jeszcze bardziej zakłóciło zbiory.

El Nino szczególnie wpływa na kakao i inne uprawy, wzmagając suche i zapylone wiatry na Saharze, które utrudniają dostęp upraw do światła słonecznego. Ponieważ kakao jest rośliną szczególnie wrażliwą na suszę, ta trudniejsza i bardziej sucha pogoda może szczególnie negatywnie wpłynąć na zbiory.

Starzenie się drzew kakaowych również przyczyniło się do spadku zbiorów, ponieważ są one bardziej podatne na choroby. Oznacza to również, że są droższe w utrzymaniu, a wielu rolników decyduje się porzucić swoje stare drzewa kakaowe i gospodarstwa na rzecz bardziej ekologicznych pastwisk.

Nielegalne wydobycie w regionach Afryki Zachodniej również znacznie wzrosło ze względu na bogate złoża metali i minerałów, takich jak między innymi złoto, uran, rudy żelaza i diamenty. Doprowadziło to do masowej utraty gruntów ornych w wyniku wylesiania, a także pogorszenia jakości jednolitych części wód.

Nie wydaje się, aby rosnące ceny kakao przekładały się na zyski rolników uprawiających kakao, którzy wciąż zmagają się z rosnącymi kosztami produkcji i spadającymi plonami. W związku z tym kilku rolników zdecydowało się również sprzedać swoje plantacje kakao i ziemię przedsiębiorstwom wydobywczym.

Co to oznacza dla producentów czekolady?

Według doniesień kilka fabryk kakao w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej ograniczyło lub zaprzestało przetwarzania kakao, ponieważ zakup ziaren kakaowca stał się zbyt drogi.

Ponadto organ regulacyjny Wybrzeża Kości Słoniowej ds. kakao ujawnił również, że spodziewa się, że zbiory pośrednie w kraju, rozpoczną się w kwietniu, spadną o około 33% do około 400 000 ton. Jeżeli tak, oznaczałoby to znaczny spadek w porównaniu z ubiegłorocznymi 600 000 ton.

Podobnie Ghana ogłosiła, że ​​jej prognoza produkcji kakao ma obecnie wynosić około 650 000 ton, w porównaniu z 850 000 ton w tym roku.

Producent czekolady Hershey's już ostrzegł, że rekordowe ceny kakao mogą mieć wpływ na wzrost zysków w tym roku.

Jak podaje BBC, Michele Buck, dyrektor generalny Hershey, powiedział podczas rozmowy telefonicznej z analitykami: „Nie możemy rozmawiać o przyszłych cenach, ale biorąc pod uwagę sytuację cenową kakao, wykorzystamy każde narzędzie, które mamy w rękach. jako środek do zarządzania przedsiębiorstwem. »

Mondolez, właściciel marek Cadbury, Oreo i Toblerone, również podniósł ceny czekolady aż o 15% w 2023 r. i stwierdził, że prawdopodobnie będzie to kontynuował, aby spełnić prognozę przychodów na ten rok. Firma podkreśliła również rosnące ceny cukru jako jedno z głównych wyzwań w nadchodzącym roku, obok cen kakao.

Dyrektor finansowy firmy, Luca Zaramella, powiedział: „Ceny są bez wątpienia kluczową częścią tego planu. Jej wkład będzie nieco niższy niż w 2023 r., ale wyższy niż przeciętnie rok” – podaje AP.

Wielkanocne wyprzedaże powinny tchnąć nadzieję w producentów czekolady

Zbliżające się wyprzedaże czekolady wielkanocnej powinny złagodzić obawy producentów czekolady, przynajmniej na krótką metę, gdyż kilku producentów podniosło już ceny pisanek i zajączków.

Firma zajmująca się usługami konsumenckimi i badaniami Which? ujawniło, że marki takie jak Toblerone i Lindt podniosły już ceny swoich popularnych czekoladowych króliczków i jajek o około 50% w porównaniu z 2023 r. Zmniejszyła się również wielkość kilku słodkich smakołyków, ponieważ producenci wciąż znajdują sposoby na zaoszczędzenie czasu.

Kilku producentów, takich jak Hersheys, naciska również na sprzedaż produktów innych niż kakao, takich jak ich linia ciastek i kremów, a także cukierków i innych słodyczy, aby zrównoważyć wyższe ceny czekolady.

Jednak w tym roku konsumenci mogą być nieco bardziej ostrożni w kwestii wakacji i wydatków, które nie są niezbędne, ze względu na trwający kryzys kosztów utrzymania. Może to potencjalnie ograniczyć wyprzedaże wielkanocne, ponieważ konsumenci robią zakupy bardziej świadomie i szukają lepszych okazji.