Pomiędzy wydarzeniami uczestnicy zdobędą umiejętności robienia bagietek – nawet zabierając się do domu, aby upiec je w wolnym czasie.
Sportowców i gości Igrzysk Olimpijskich w Paryżu w 2024 r. czeka nie tylko atrakcja sportowa.
Dzieje się tak dlatego, że oferowane jedzenie jest również na złotym medalu i obejmuje świeży chleb i wybrane sery, a także wykwintne dania przygotowane przez najlepszych szefów kuchni we Francji.
Oczekuje się, że każdego dnia podczas Igrzysk ponad 15 000 sportowców z 200 różnych krajów przebywających w wiosce olimpijskiej będzie serwowanych około 40 000 posiłków.
Odwiedzający będą mogli także delektować się specjalnie przygotowanymi przekąskami w różnych miejscach. Szczególną dumą jest szeroki wybór dań wegetariańskich.
„To bogata różnorodność, ogromna liczba przepisów roślinnych, które zostaną udostępnione ogółowi społeczeństwa, aby mogło ich spróbować” – powiedział Philipp Wurz, kierownik ds. żywności i napojów.
„Będę o tym całkiem przekonana, spodoba im się to i poproszą przyszłych organizatorów wydarzeń, aby poszli tą samą drogą i proponowali więcej wegetariańskiej żywności innej niż ta, którą proponowano w przeszłości”.
Francuska firma świadcząca usługi gastronomiczne Sodexo Live!, która została wybrana do nadzorowania cateringu w wiosce sportowców i 14 obiektach, w których odbywają się Igrzyska w Paryżu, oświadczyła, że stworzyła w sumie 500 przepisów, które będą oferowane w lokalu dla maksymalnie do 3500 sportowców we wsi.
„Oczywiście nie zabraknie klasyków dla sportowców, np. makaronu” – powiedziała Nathalie Bellon-Szabo, globalna dyrektor generalna Sodexo Live! Mówi jednak, że jedzenie będzie miało „bardzo francuski akcent”.
Sportowcy będą mieli także dostęp do stoisk z jedzeniem na wynos, w tym jednego poświęconego wyłącznie kuchni francuskiej.
Specjałom dnia towarzyszyć będzie bogata oferta sałatek, makaronów, mięs z grilla oraz zup. Wśród serów znajdzie się najwyższej jakości camembert, brie i owczy Ossau-Iraty z południowo-zachodniej Francji.
W wiosce olimpijskiej powstanie także boulangerie produkująca świeże bagietki i rozmaite inne rodzaje pieczywa.
„Pozwolę sportowcom samodzielnie robić ze mną bagietki, abym mógł przekazać im całą swoją wiedzę piekarza” – powiedział piekarz Tony Dore. „Mogą zrobić własne bagietki, upiec je i zabrać do domu, aby cieszyć się nimi i mieć dumę, że upiekli dobrą francuską bagietkę”.