Koszyczek wielkanocny: Co należy do niego dać?
Jutro już Wielka Sobota, a co za tym idzie – święcenia wielkanocne pokarmów. Zatem pytanie nasuwa się same: co należy dać do koszyczka wielkanocnego?
Co region, to inne tradycje. My chcemy wam przedstawić to co daje się do koszyczka wielkanocnego w naszym województwie śląskim. Święcenia wielkanocne pokarmów to już nieodłączona tradycja Wielkanocy.
Koszyczek wielkanocny: Co należy do niego dać?
Na Śląsku przygotowanie koszyczka wielkanocnego nieco różni się od innych regionów w Polsce. Według tradycji jajka wkładane do naszego koszyczka powinny być ubarwione naturalnie. Najczęściej są one barwione w wywarze z cebuli.
Nie tak dawno – w każdym śląskim domu wypiekano swoje baranki, które wkładano do koszyków. Obecnie baranki kupujemy już gotowe w sklepach. Na Śląsku wypiekano jest z ciasta, z kolei rzadziej wypiekano jest z czekolady w innych regionach naszego kraju.
Wkładamy też bardzo często białą kiełbasę, którą później spożywamy na śniadaniu wielkanocnym. Kołocz również pojawia się w koszyczku wielkanocnym. Śląska święconka obowiązkowo musi zawierać chleb, który symbolizuje ciało Chrystusa.
Oprócz wyżej wymienionych produktów możemy włożyć:
- ser – oznacza przyjaźń między ludźmi, a zwierzętami,
- sól – symbolizuje oczyszczenie,
- chrzan – jest znakiem siły fizycznej,
- pieprz – symbolizuje trwałość i nieśmiertelność,
- masło – symbol dobrobytu,
- bukszpan – ma symbolikę ozdobną, ale prawie każdy ma go przy swoim koszyczku.
Źródło informacji: Dziennik Zachodni / Śląskie Nasze Miasto