koszyczek wielkanocny
AktualnościLifestyle

Koszyczek wielkanocny: Co należy do niego dać?

Jutro już Wielka Sobota, a co za tym idzie – święcenia wielkanocne pokarmów. Zatem pytanie nasuwa się same: co należy dać do koszyczka wielkanocnego?

Co region, to inne tradycje. My chcemy wam przedstawić to co daje się do koszyczka wielkanocnego w naszym województwie śląskim. Święcenia wielkanocne pokarmów to już nieodłączona tradycja Wielkanocy.

Koszyczek wielkanocny: Co należy do niego dać?

Na Śląsku przygotowanie koszyczka wielkanocnego nieco różni się od innych regionów w Polsce. Według tradycji jajka wkładane do naszego koszyczka powinny być ubarwione naturalnie. Najczęściej są one barwione w wywarze z cebuli.

Nie tak dawno – w każdym śląskim domu wypiekano swoje baranki, które wkładano do koszyków. Obecnie baranki kupujemy już gotowe w sklepach. Na Śląsku wypiekano jest z ciasta, z kolei rzadziej wypiekano jest z czekolady w innych regionach naszego kraju.

Wkładamy też bardzo często białą kiełbasę, którą później spożywamy na śniadaniu wielkanocnym. Kołocz również pojawia się w koszyczku wielkanocnym. Śląska święconka obowiązkowo musi zawierać chleb, który symbolizuje ciało Chrystusa.

Oprócz wyżej wymienionych produktów możemy włożyć:

  • ser – oznacza przyjaźń między ludźmi, a zwierzętami,
  • sól – symbolizuje oczyszczenie,
  • chrzan – jest znakiem siły fizycznej,
  • pieprz – symbolizuje trwałość i nieśmiertelność,
  • masło – symbol dobrobytu,
  • bukszpan – ma symbolikę ozdobną, ale prawie każdy ma go przy swoim koszyczku.

Źródło informacji: Dziennik Zachodni / Śląskie Nasze Miasto

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
0
Nie
0

Więcej w:Aktualności

Może ci się spodobać

Komentarze są zablokowane.