Kolorowy ciąg pieszy w centrum Gliwic
Aktualności

Kolorowy ciąg pieszy w centrum Gliwic

Właśnie zakończono remont ciągu pieszego w centrum Gliwic, który znajduje się na ulicach Nowy Świat i Zygmunta Starego. Jest kolorowo i bezpiecznie.

Co znajdziemy na kolorowym miejscu odpoczynku? Między innymi nową nawierzchnię, donice z roślinami, ławki z portami USB, ładowarki indukcyjne oraz nowe oświetlenie. Zmodernizowano 250 metrów odcinka ścieżki dla pieszych.

Kolorowy ciąg pieszy w centrum Gliwic

To miejsce zna większość gliwiczan, którzy poruszają się nią z dzielnicy Sikornik w stronę centrum nasze miasta, ale i również lokatorzy pobliskich domów oraz osoby odwiedzające Teatr Miejski.

W ramach modernizacji wykonano nową nawierzchnię, zamontowano nowe elementy małej architektury, między innymi ławki – dwie wyposażone w porty USB oraz ładowarki indukcyjne zasilane za pomocą paneli fotowoltaicznych. Znajdziemy tam również siedzenia w typu walca, ćwierćkole oraz łuk, który nawiązuje do wzoru ułożonego na chodniku. Siedziska wymieniono również we wnękach muru.

Pojawiły się donice z bylinami, nowością jest też zielona ściana, czyli konstrukcja dla roślin pnących. Ustawiono kosze na śmieci przystosowane do segregacji odpadów i – co ważne dla bezpieczeństwa w porze wieczorno-nocnej – jest nowe oświetlenie (zamontowano oprawy LED odpowiadające wymaganiom Masterplanu dla Miasta Gliwice) – czytam na stronie Urzędu Miasta w Gliwicach.

Po wyremontowanym miejscu mogą poruszać się także rowerzyści, ale ze względu na dość sporą ilość spacerowiczów i bawiące się dzieci, konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności. Obok znajduje się siłownia i plac zabaw. Inwestycja ta kosztowała ponad 900 tysięcy złotych i była zrealizowana z budżetu miasta.

Źródło informacji, zdjęcia: UM Gliwice

Komentarze

Czy podobał się artykuł?

Tak
0
Nie
1

Więcej w:Aktualności

Może ci się spodobać

Komentarze są zablokowane.