O nas
Kontakt

Odkrywanie winiarskiego kraju Mołdawii pod ziemią, w winnicach i z nieba

Laura Kowalczyk

Odkrywanie winiarskiego kraju Mołdawii pod ziemią, w winnicach i z nieba

Od rozległych podziemnych piwnic po łagodnie pagórkowate winnice – w regionach winiarskich Mołdawii każdy enofil znajdzie coś dla siebie. Nasza reporterka Anca Ulea zgłębia tamtejszą kulturę i tradycje.

Mołdawia to mały kraj z ogromną pasją do wina i tradycją winiarską sięgającą tysiącleci.

Ma największą koncentrację winnic w całym kraju i jest domem dla dwóch największych na świecie podziemnych piwnic z winami.

W tym odcinku Explore reporterka TylkoGliwice Anca Ulea odkrywa bogatą kulturę i malownicze krajobrazy najsłynniejszych regionów winiarskich Mołdawii.

Wsiadając do pociągu, schodzi 100 m pod ziemię, aby odwiedzić piwnicę winiarni Cricova, w której mieści się narodowa kolekcja Mołdawii licząca 1,3 miliona butelek z całego świata.

Anca dowiaduje się więcej o słynnym winie musującym Cricovej, wytwarzanym tradycyjną francuską metodą opracowaną przez mnicha Dom Perignon.

Aby zobaczyć z lotu ptaka żyzną ziemię, na której produkuje się mołdawskie wino, wzbija się w przestworza balonem na ogrzane powietrze, przelatując nad winnicami, wzgórzami i lasami.

Po zwiedzeniu XV-wiecznego klasztoru wykutego w zboczu góry w Orheiul Vechi, jednym z najbardziej lubianych miejsc przyrodniczych w Mołdawii, Anca skosztuje dań kuchni mołdawskiej w połączeniu z winem w Chateau Vartely, wielokrotnie nagradzanej winnicy w Orhei.

Chateau Vartely jest jednym z prekursorów nowej sceny winiarskiej w Mołdawii, wykorzystującej nowe technologie, aby przyciągnąć młodsze pokolenie miłośników wina.

Obejrzyj cały film, klikając odtwarzacz powyżej.